3 TIPS TILL DIG SOM SKA STARTA FÖRETAG | Brandstedt Marketing Webbyrå i Växjö

3 TIPS TILL DIG SOM SKA STARTA FÖRETAG

3 Tips till dig som ska starta företag

Idag har jag blivit ombedd att i samband med en sammankomst Mässa för blivande & etablerade entreprenörer 26 april komma med 3 tips för dig som startar nytt företag.

Okej, du startar nytt företag och du har tidigare varit anställd och trygg med en fast lön, nu ska du stå på egna ben (!). Hur du skall komma igång har du säkert klurat på i din affärsidé men jag ska ta upp några delar som jag tycker är viktiga.

Riktiga möten med potentiella kunder

Detta är viktigt, du har en tjänst eller vara du vill sälja och i de allra flesta fall så är det via det fysiska mötet du får en kontakt. Mitt råd är att du skall ha 10 möten per vecka inbokade i början av din karriär, du skall alltså ut och träffa de som skulle vara dina kunder.

Hur förbereder du dig?

 • Gå igenom ditt gamla kontaktnät och kontakta de som skulle kunna vara dina kunder. Viktigt är att du INTE mailar utan du ringer och när du ringer så ska du inte sälja någonting utan bara hålla det kort – Du vill komma och snabbt berätta om ditt företag och hur du hjälper andra företag, säg att mötet tar 20 min. Är det så att du stannar en timme så hade du förmodligen ett bra möte. Är din kontakt den som bestämmer (?), försök få med en till på mötet som har en mer avgörande beslutsposition.
 • 20% av dina möten kanske leder till ett intresse, försök boka ett möte direkt för uppföljning där du kan återkomma med lite mer anpassad lösning för det som kom fram i mötet. Mötet…
 • Mötet: Mötet du har inbokat är extremt viktigt och du skall vara förberedd med en Agenda ” Detta tänker jag ta upp på vårt möte, de tar ca 20 min”. Då har du säkrat att personen har den tiden avsatt.
 • Din agenda skall innehålla bla “Hur du hjälper andra företag” (ett antal exempel) , denna punkt kommer förhoppningsvis ge lite frågor eller något som intresserar och då skall du följa upp med lite fler frågor “Hur menar du då?” , “Vad innebär detta för er?” osv
 • Detta är “Std” försäljningsteknik och det är inget elakt om du gör det från hjärtat, men mötet skall INTE skryta om dig själv, du är ju där för att du eventuellt kan göra något riktigt bra för kunden – tänk på det.

Summan av ovan är att du måste ut och träffa folk, du blir bättre för varje möte och lär dig hur din tjänst uppfattas.

 

En hemsida och sociala medier

När du startar så är idag en hemsida viktigt, du behöver inte ha den värsta sidan men ändå att man kan läsa mer om dina tjänster.

Tips för webb & sciala medier

 • Välj en plattform som du tror du kan hantera själv
 • I början ska du vara mycket duktig på att blogga, du skall ta mark på den sökvolymen som finns på dina tjänster/varor. Här är en blogg mycket bra och du skall då tänka på att skriva minst 300 ord och skriv om det ämnet du vill synas på. Idag görs det nya sökningar på Google varje dag så det finns stort utrymme för att synas på “Smala sökningar”, då blir du mer ensam i sökresultatet.
 • Se till att du jobbar rätt med H1 taggar, title mm så att din synlighet är synlig för Google.
 • Google My Business är viktigt för lokala sökningar, registrera dig där och fyll på med relevant information. Jobba även med Google+, här kan du länka in dina blogginlägg exempelvis.
 • Sociala medier kan vi alla mer eller mindre men i början fokusera på tips, råd mm för att skapa en kännedom om dig. Senare kan du köra mer kampanjer , skryt inte för mycket. Pröva gärna Facebook Live, de är nytt nu och då är du tidigt ute med detta.
 • Youtube och rörligt media: Dina tips & råd, filma detta och lägg ut på din Youtube kanal (som du får via Google Business). Rörligt media prioritera en hel del dag.

Det var några snabba om webb mm.

 

Sista rådet – Nätverka

Ja, du kan göra affärer på många ställen men du gör ofta affärer med folk du har någon form av anknytning till och då är nätverkande bra. Jag håller mig rätt kort här men mitt bästa nätverk är BNI där vi träffas regelbundet och hjälper varandra med affärer.

Ovan en bild från idag, Rolf Dalhberg
grundare av Visma och jag blev
intervjuade om våra bästa tips och
råd.

HAR DU EN SKALBAR VERKSAMHET?

Boka en fri konsultation

Vill du också ha en bra hemsida som ger dig nya kunder och som syns bra på Google? Boka en gratis rådgivning så kan jag berätta hur vi hjälpt andra i din situation.
Scroll to Top