Saker att tänka på vid lansering av hemsida | Brandstedt Marketing Webbyrå i Växjö

Saker att tänka på vid lansering av hemsida

Att skapa en optimerad och säker webbplats är mer än att bara få den att se snygg ut. Här är en praktisk checklista med tips och råd för att förbättra både prestanda, SEO och användarupplevelsen, samtidigt som du ser till att webbplatsen är skyddad mot hot när du lanserar den.


1. Skydda webbplatsen mot spam

Spam-kommentarer kan sänka användarupplevelsen och påverka SEO negativt. Aktivera ett spamfilter eller en anti-spam plugin. Se även till att formulär har captcha-skydd för att blockera automatiserade inlägg från botar.

2. Konfigurera ett SEO-plugin

Installera ett SEO-plugin som Yoast SEO eller All in One SEO för att optimera din webbplats för sökmotorer. Dessa verktyg ger dig direkt feedback på SEO-anpassningar, och hjälper dig att kontrollera titlar, meta-taggar och nyckelord.

3. Lägg till Google Analytics-kod

Google Analytics ger dig insikter i webbplatsens besök och användarbeteenden. Lägg till spårningskoden i sidhuvudet eller använd ett plugin för att enkelt integrera Analytics med WordPress.

4. Kontrollera alla Permalinks

Se till att dina URL-strukturer är enkla och SEO-vänliga. Vanligtvis bör URL-strukturen vara baserad på postnamnet (t.ex., www.exempel.com/din-artikel) för att förbättra läsbarhet och sökbarhet.

5. Lägg till XML-webbplatskarta och konfigurera Google Search Console

En XML-webbplatskarta hjälper sökmotorer att indexera din webbplats. Skapa en sådan med ditt SEO-plugin och ladda upp den till Google Search Console för att säkerställa att alla sidor hittas.

6. Titel och Meta-taggar på alla viktiga sidor

Varje sida och blogginlägg bör ha unika och beskrivande titlar och meta-beskrivningar. Detta förbättrar klickfrekvensen från sökmotorerna och hjälper besökarna att förstå sidans innehåll innan de klickar.

7. Lägg till Facebook och Twitter Dela-bilder

För att dela bilder på sociala medier, konfigurerar du “Open Graph”-taggar (för Facebook) och “Twitter Cards” (för Twitter) via ditt SEO-plugin. Dessa ger kontroll över vilken bild och text som visas när någon delar ditt innehåll.

8. Kontrollera Favicon

En Favicon är den lilla ikonen som syns i webbläsarens flik. Att ha en väl designad Favicon förbättrar webbplatsens varumärkesigenkänning och ökar professionalismen.

9. SSL-certifikat för webbplatsen

SSL-certifikatet är viktigt för säkerheten och SEO. Webbplatser med HTTPS (SSL-aktiverat) har högre prioritet hos Google och bygger dessutom större förtroende hos användare.

10. Lägg till Retina-logga

För att logotypen ska se skarp ut på alla typer av skärmar, använd en Retina-logga som är dubbelt så stor som standardmåttet men nedskalad för optimal visning på högupplösta skärmar.

11. Tillåt sökmotoroptimering

Se till att inställningen för sökmotorer i WordPress är konfigurerad för att indexera din webbplats. Gå till inställningarna och avmarkera rutan “Be sökmotorer att inte indexera denna webbplats”.

12. Skicka webbplatsen till Google

I Google Search Console kan du begära att Google indexerar din webbplats, vilket säkerställer att nya sidor snabbt syns i sökresultaten.

13. Granska webbplatsens kompatibilitet

Kontrollera webbplatsens kompatibilitet med de stora webbläsarna (Chrome, Safari, Firefox, Edge) för att undvika visuella eller funktionella problem.

14. Testa webbplatsen på olika enheter

Testa hur webbplatsen ser ut och fungerar på både datorer, surfplattor och mobiler för att säkerställa en konsekvent upplevelse på alla plattformar.

15. Korrekturläs innehåll på alla sidor

Inget förstör en professionell webbplats snabbare än stavfel och grammatiska misstag. Gå noga igenom varje sida för att säkerställa korrekt språk och konsekvent ton.

16. Uppdatera e-postadresserna för administrationen

Se till att administrativa e-postadresser är uppdaterade för att få viktig kommunikation om säkerhet, uppdateringar och systemmeddelanden.

17. Ta bort alla plugins, bilder och inlägg som inte används

Ta bort oanvända plugins och bilder för att förbättra webbplatsens laddningstid och undvika potentiella säkerhetsproblem.

18. Ta bort alla sidor/inlägg som inte används

Gamla och oönskade sidor bör tas bort eller arkiveras, för att hålla webbplatsens struktur ren och lättnavigerad.

19. Ta bort WordPress Post Revisions

Revisioner kan ta upp lagringsutrymme och göra databasen långsam. Använd ett verktyg eller plugin för att rensa upp gamla postrevisions.

20. Kontrollera alla formulär på webbplatsen

Kontrollera att alla formulär fungerar korrekt, särskilt kontaktformulär och prenumerationsformulär. Se också till att de har spam-skydd.

21. Kontrollera prestanda

Använd ett verktyg som Google PageSpeed Insights eller GTmetrix för att kontrollera webbplatsens laddningstid. Optimera bilder och minimera CSS och JavaScript för snabbare laddningstider.

22. Ta säkerhetskopia av webbplatsen

Innan du gör stora förändringar, se till att säkerhetskopiera hela webbplatsen. Detta ger dig en säkerhetskopia om något går fel.

23. Utbilda kunden i verktyg och strategi

Slutligen, ge kunden en introduktion till hur verktygen fungerar, hur de kan uppdatera innehåll, och grundläggande tips för att hantera webbplatsen på egen hand.

 

Denna checklista hjälper dig att hålla webbplatsen säker, användarvänlig och SEO-optimerad. Anpassa och uppdatera kontinuerligt för att hålla sidan relevant och i toppskick.

HAR DU EN SKALBAR VERKSAMHET?

Boka en fri konsultation

Vill du också ha en bra hemsida som ger dig nya kunder och som syns bra på Google? Boka en gratis rådgivning så kan jag berätta hur vi hjälpt andra i din situation.
Scroll to Top